EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

RWE обмисля участие в Южен поток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

RWE обмисля участие в Южен поток

mail13:20 | 13.07.2010прегледи 1425 коментарикоментари 0


Руската газова компания Газпром възнамерява да предложи на германския енергиен концерн RWE AG да участва в проекта за газопровод "Южен поток", пише германският в. Ханделсблат, цитиран от в. Ведомости и News.ru.
Според германското издание вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев вече е разговарял за влизането в проекта на германския концерн с отговарящия за стратегическото развитие в RWE Леонхард Бирнабаум.
"Южен поток" трябва да бъде пряка конкуренция на проекта за газопровод "Набуко" и ако RWE приеме предложението на Газпром, шансовете на "Набуко" се свеждат до нула, отбелязва Ханделсблат.
Предвижда се по газопровода "Набуко" да се транспортира природен газ от Туркменистан и Азербайджан до Европа, като се заобикаля Русия. Капацитетът му ще бъде 31 милиарда кубични метра газ годишно, което ще бъде не повече от 5 процента от нуждите на ЕС през 2020 година. RWE е един от участниците в проекта.
Дългият 900 км газопровод "Южен поток" ще доставя до 64 милиарда кубини метра газ на година от Русия. Ще преминава по дъното на Черно море, а за сухопътната част Москва е подписала междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария,
Гърция, Словения, Хърватия и Австрия. Експлоатацията му се очаква да започне в началото на 2015 година.
RWE все още не е взел решение за влизане в "Южен поток", пише Ханделсблат.
Засега участници в проекта са Газпром и италианската енергийна компания ENI с дялове от по 50 процента. Подписан е меморандум за включването в проекта и на френския енергиен концерн  EDF, който ще получи част, не по малка от 10 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg